
Nadmiar seksu sprzyja rakowi prostaty
26 stycznia 2009, 23:55O dobroczynnym wpływie seksu na ludzkie zdrowie napisano już tysiące prac. Okazuje się jednak, że wyjątkowo bujne życie erotyczne zwiększa ryzyko raka prostaty.

Wykrywanie głodu hormonu głodu
9 grudnia 2011, 06:50Dzięki nowoczesnemu sprzętowi guzy gruczołu krokowego można wykryć wcześniej niż kiedykolwiek, gorzej mają się jednak sprawy ze stwierdzeniem, czy są one łagodne, czy złośliwe. Może się to zmienić dzięki środkowi kontrastowemu z greliną, którą połączono z fluorescencyjnym znacznikiem (grelina jest lepiej znana jako hormon głodu).

Rozmazana szminka jako narzędzie walki z rakiem szyjki macicy
30 stycznia 2015, 16:30Brytyjska organizacja Jo's Cervical Cancer Trust prowadzi w mediach społecznościowych kampanię #SmearForSmear, zachęcającą młode kobiety do regularnego wykonywania cytologii. Dziewczyny mają pomalować usta szminką, rozmazać makijaż, zrobić sobie selfie i zamieścić je na Facebooku, Twitterze czy Instagramie z hasztagiem #SmearForSmear.

Sukces francuskich lekarzy
19 lutego 2020, 12:50Francuscy lekarze poinformowali, że udało im się zabezpieczyć płodność pacjentki z rakiem sutka, pobierając niedojrzałe komórki jajowe, przeprowadzając ich dojrzewanie w laboratorium poza organizmem kobiety i kriokonserwując je na drodze witryfikacji. Po paru latach komórki zapłodniono. Dzięki temu 6 lipca 2019 r. urodził się zdrowy chłopiec - Jules. Autorzy publikacji z pisma Annals of Oncology podkreślają, że to pierwszy taki przypadek na świecie.
Nowy test pozwoli przewidzieć przerzuty nowotworów płuc
10 sierpnia 2006, 19:12Badacze twierdzą, że opracowali test, który pozwala z niemal 100-procentową pewnością stwierdzić, czy po operacji jednego z najczęstszych nowotworów płuc dojdzie do nawrotu choroby.

Smażenie smażeniu nierówne
19 lutego 2010, 09:53Smażenie mięsa na kuchence gazowej jest bardziej szkodliwe dla zdrowia od smażenia na płycie elektrycznej. Powodem są różnice w składzie powstających wtedy wyziewów kuchennych (Occupational and Environmental Medicine).

Ruch pomaga w walce ze zmęczeniem w chorobie nowotworowej
19 listopada 2012, 11:04Przewlekłe zmęczenie jest wynikiem nowotworu, ale także leczenia - radio- czy chemioterapii. Okazuje się, że poziom energii można zwiększyć za pomocą ćwiczeń aerobowych.

Pacjenci z depresją słabiej reagują na chemioterapię
19 grudnia 2016, 13:43U cierpiących na depresję pacjentów z nowotworami we krwi występuje mniej neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (ang. brain-derived neurotrophic factor, BDNF). Niższe jego stężenia sprawiają, że ludzie słabiej reagują na chemioterapię i gorzej znoszą skutki uboczne.
Produkty pełnoziarniste zabezpieczają przed rakiem sutka
24 stycznia 2007, 09:40Jedzenie pełnoziarnistego chleba i płatków może u młodszych kobiet zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.

Cynamonowa nanotechnologia
30 listopada 2010, 09:53Nanocząstki złota znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach ludzkiego życia, m.in. elektronice czy w walce z rakiem. Podczas ich wytwarzania stosuje się jednak toksyczne związki, np. kwasy, a sam proces nie jest przyjazny dla środowiska. Prof. Kattesh Katti i jego zespół z University of Missouri-Columbia znaleźli na to sposób rodem z każdej niemal kuchni – cynamon.